Veljet Sami ja Pasi Kuronen kuvasivat matkailupainotteista ruokaohjelmaa Pohjois-Karjalassa.
Päivi Lievonen
KESKI-KARJALA
Päivi Lievonen
Ruokkeen lomakylä, Sirolan lammastilan herkut ja Villa Ruusulan kulttuurikoti esittäytyvät kotimaisen matkailusarjan toisella tuotantokaudella tänä kesänä telkkarissa.
Suomen tunnetuimpiin televisio- ja radiojuontajiin kuuluva Sami Kuronen tutustuu Pohjois-Karjalan matkailukohteisiin ja makuihin uudessa Sami Kurosen makumatka Pohjois-Karjalassa -ohjelmassa, joka kuvattiin maakunnassa toukokuun lopulla. Jaksot esitetään Nelosella ja Ruudussa juhannuksen jälkeen. Maakunnasta tehtiin kuusi noin puolen tunnin jaksoa Joensuusta, Joensuun seudulta, Ilomantsista, Kolilta, Nurmeksesta ja Keski-Karjalasta. Ennakkotietojen mukaan Keski-Karjalassa kuvattu jakso nähdään vasta sarjan loppupuolella. Sarja on jatkumoa Sami Kurosen makumatka Saimaalla-tuotannolle.
Matka lapsuuden makuihin
Kuroselle Pohjois-Karjala on tuttua Ilomantsissa vietettyjen lapsuuskesien jälkeen, mutta kuvausten myötä myös Keski-Karjala tuli tutuksi.
– Ensimmäiset makumuistoni ovat maakunnan herkkuja, ja ne pohjautuvat sinne lapsuuteen Haukivaarassa. Mummoni on opettanut muun muassa lihakukon reseptin. Sävyeroja niin ihmisten kuin ruokien välillä on maakunnan sisälläkin. Ohjelmassa esitellään tämän alueen matkailukohteita ja helmiä ruoka- ja makupuolelta mahdollisimman paikallisesti, Kuronen avaa ohjelmasisältöä.
– Ohjelma on oman tuotantoyhtiöni, joten olen sekä juontaja, käsikirjoittaja että tuottaja. Makumatka on siis minulle poikkeuksellisen rakas ohjelma ja oma roolini on tässä isompi kuin muissa, Kuronen jatkaa.
Villa Ruusulassa Kuronen pääsi Sari Kaasisen oppiin kanteleen soittamisen parissa.
– Soitintaustaa on itselläkin. Rummut on pääsoittimeni, ja kitaran näppäilytekniikassa on vähän samaa kuin kanteleessa. Kannelta ei voi soittaa yhtä monipuolisesti kuin kitaraa, siinä kun on vähemmän sointuvariaatioita, Kuronen vertailee.
Villa Ruusulan emäntä Sari Kaasinen sai vieraaksen Sami Kurosen kuvausryhmän.
Päivi Lievonen
Illallinen paikallisista aineista
Makumatkan jaksot alkavat Kuroselle saapuvalle kirjeellä, jossa kerrotaan jakson aikana esiteltävästä alueesta. Keski-Karjalan jakso starttaa Kesälahdelta, josta matka kulkee Tohmajärven lampolan kautta Rääkkylään. Päivä kootaan paketiksi yhteisellä illallisella, jonka herkut paikallisista raaka-aineista pöytään loihtii Pasi Kuronen.
– Tämä on superkiva tuotanto, kun sen myötä pääsee tutustumaan vähän piilossakin oleviin helmiin. Kuvauksen aikana oli karitsakin sylissä. Toiveena on, että katsojalle tulisi sellainen olo, että haluaa itsekin nähdä paikan livenä, Kuronen tunnelmoi.
Ohjelman tuotanto rahoitetaan VisitKarelian ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteisen hankkeen kautta.
– Hankkeeseen sisältyy muun muassa TV-ohjelman ja siihen liittyvien markkinointikampanjoiden toteutus. Hankkeeseen osallistuville yrityksille järjestetään valmennus, jonka myötä yritykset oppivat hyödyntämään markkinointinäkyvyyttä yhdessä monikanavaisesti, kertoo markkinointipäällikkö Heli Räsänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.
Sami ja Pasi Kuronen suunnittelivat kuvauksia Villa Ruusulan keittiössä.
Päivi Lievonen
Aiempien kausien katsominen suitsi jännitystä
Ruokkeen lomakylän Mika Laukkaselle ja Sirolan lammastilan Roosa Honkaselle tv-tähdeksi heittäytyminen toi hieman jännitystä.
– Kokemus on ollut mukava. En yhtään miettinyt kun mukaan kysyttiin, vaikka kameran edestä ei ole kokemusta. Ennakkoon piti vähän vakoilla edelliseltä kaudelta, katsoin siitä kaikki jaksot läpi, Laukkanen paljastaa.
Myös Honkanen katsoi edellisen tuotantokauden jaksot ennakkoon.
– Se helpotti jännitystä. Makumatka on hyvin kuvattu hyvänmielen ohjelma. Kohtaamiset ovat tavallisten ihmisten kohtaamisia, sellaisiahan mekin ollaan, Honkanen tuumaa.
Kuvausten jälkeen yrittäjät odottavat jaksojen ilmestymistä luottavaisin mielin.
– Konsepti on ihana, ja oli mukava kun alkutuottajakin pyydettiin ohjelmaan. Ohjelmassa on aito tunnelma, kun ei harjoiteltu etukäteen ja kysymyksetkin esitettiin luontevasti. Toki jälkikäteen tuli sitten mieleen, että sen ja sen asian unohdin sanoa, Honkanen jatkaa.
– Ohjelma antaa hyvän läpileikkauksen maakunnan tarjonnasta, kun mukana on monenlaisia yrityksiä, Laukkanen summaa.