RÄÄKKYLÄ
Päivi Lievonen
Haapasalmella on Suomen ensimmäinen hortafarmi, joka aloitti toimintansa viime kesänä.
Jouko Kivimetsä pyörittää vuosikymmeniä autiona olleella tilalla villiyrttien poimintaa ja jatkojalostusta yhteisöllisesti.
– Täällä mallinnetaan prototyyppinä osuuskuntamuotoista toimintaa, Kivimetsä kuvailee.
Jäseniä eri puolilta maata
Osuuskunnassa on kymmenkunta jäsentä eri puolilta Suomea.
– Kaikki eivät halua omaa mökkiä vastuineen, mutta tahtovat kerätä ruokaa luonnosta ja nauttia kesäisin luonnonrauhasta maaseudulla. Erityisesti istumatyötä tekevälle keruutyö ja luonnossa oleskelu on hyvin voimauttavaa, Kivimetsä kuvailee.
Poimijakorttien suoritusta
Paikallisia nuoria työllistetään kerääjinä. Muualta Suomesta tullaan Rääkkylään oppimaan villiyrttien tunnistamista, keruuta, säilöntää ja jatkojalostamista omalla hortatilalla. Osuuskunnan hortakurssit ovat kesä- ja heinäkuussa, ennakko-opiskelu on alkanut jo kevättalvella kasvien tunnistuksella.
– Heinäkuun kurssille voisi ehtiä vielä mukaan. Kursseilla opetellaan parikymmentä eri kasvia ja suoritetaan poimijakortit, Kivimetsä kertaa.
Neljä satoa niittämällä
Pihapelto pukkaa horsmaa, nokkosta ja vuohenputkea, joita kerätään kesässä useampia satoja. Parin hehtaarin tila on rekisteröity metsätilaksi, joten se toimii luonnonmukaisena keruualueena.
– Tilalla ei ole tehty mitään kolmeenkymmeneen vuoteen, ja se on hyvä. Kasveissa ei ole mitään lannoitejäämiä ja kesän aikaan pihalta saa ainakin neljä satoa kun niittää ylikasvaneen kasvuston alas, Kivimetsä havainnollistaa.
Pestoa ja hortahakkelusta
Villiyrttejä eli lyhyemmin sanottuna hortaa Kivimetsä jalostaa muun muassa pestoksi ja hakkelukseksi, jota voi syödä vaikkapa leivän päällä tai uusien perunoiden ohessa. Maitohorsman versoja säilötään lasipurkkiin mausteiden ja viinietikan kera. Sadosta osa kuivataan, osa pakastetaan ja osa säilötään pikkelöimällä.
– Tuotteeksi kerääminen on järkevää, ja jalostamalla voi nostaa keräystyön arvoa, Kivimetsä summaa.
Jouko Kivimetsä remontoi liki satavuotiasta hirsitaloa Hortafarmin keskukseksi.
Päivi Lievonen
Talo hirsipinnalle
Kivimetsä kunnostaa Hortafarmin liki satavuotiasta päärakennusta niin asumis- kuin yrttien kuivaustilaksikin.
– Syynäsin paikkaa jo kolme vuotta, kaupat syntyivät viime kesänä. Talon hirret on sahattu vuonna 1904 ja ikkunatkin on koottu naulojen sijaan puutapeilla. Halusin vanhan hirsipinnan esille, ja purkutyön vuorilautoja on kierrätetty esimerkiksi halkoliiterin teossa, Kivimetsä kuvailee.
Arkista perusruokaa
Kivimetsä näkee hortamarkkinoissa muutoksen ajan olevan käsillä. Hänen mukaansa horta on ilmaista, arkista perusruokaa, jolla saa itsensä pysymään kunnossa.
– Aiemmin se miellettiin hienojen ravintoloiden ruoaksi. Nyt kehitellään tuotteita, joita ei muualta saa. Kuivattua nokkosta ei kannata alkaa markkinoida, sitä on jo niin paljon tarjolla. Pakasteilla olisi kysyntää esimerkiksi hotellien aamiaisille.
Maistatuksilla asiakastutkimusta
Kivimetsä maistatti jo viime vuonna jatkojalosteita naapuritilan Kukkakuhhauksessa.
– Markkinointitutkimusta on hyvä tehdä erilaisissa yleisöissä. Kuhhauksessa tavoittaa erilaisia ihmisiä kuin mitä Hollolan Messilän hortatapahtumassa elokuussa, jonne myös tulevana kesänä menen. Chili-valkosipulipikkelöity maitohorsma on jo osoittautunut suosituksi, Kivimetsä tietää.