Ennen vanhaan oli valokuvatkin mustavalkoisia.
Järjestelmäkäyttäjä
Vuodesta 1960 lähtien
Alussa oli … kirjoituskone. Vuonna 1960 toimittajat, nuo viskaalit, tuskin uneksivat supertehokkaasta pentiumista. Multimediakaan ei ollut näyttäytynyt edes pahimmissa painajaisissa. Elämä soljui verkkaan kirjoituskoneen ja kahvikupposen ääressä. Työtä tehtiin hartiavoimin, mutta tehokkuutta ja kiirettä ei vielä oltu tavattu. Toki kehityksen suunta jo silloin oli tiedossa. Alkujaan vuonna 1960 perustettu Kiteen Lehti muuttui ensimmäisen seitsemän toimintavuotensa jälkeen, vuonna 1967, Kiteen-Tohmajärven Lehdeksi. Seuraava seitsenvuotiskausi toi tullessaan aivan uudenlaisia haasteita. Vuonna 1974 alkoi nimittäin ns. offset-kausi. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että lehden oma latomo aloitti toimintansa. Lehden sivujen valmistaminen lehden painamista varten aloitettiin siis Kiteellä - teknisen osaamisen vaatimus oli livahtanut sisään toimituksen raolleen jääneestä ovesta.
Keski-Karjalan alueella
Tietoisuus alati kehittyvistä teknisistä mahdollisuuksista herätti vahvan halun toimintojen laajentamiseen. Muutoksen merkit olivat jääneet kytemään jo silloin, kun vuonna 1967 oli ensi kertaa tähyilty Tohmajärven suuntaan. Vuonna 1980, kun katseet suunnattiin Rääkkylään, muutos näkyi myös lehden nimessä. Kiteen-Tohmajärven Lehdestä tuli Koti-Karjala – jäädäkseen! Toimittajat joutuivat lisäämään kirjoitusnopeuttaan ehtiäkseen raportoida kaiken kiinnostavan kolmen kunnan alueelta. Kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana posteljooni kantoi lehden lukijoille kerran viikossa. Vuonna 1980 tuli muutos. Posteljooni sai Koti-Karjalan jaettavien postiensa joukkoon kaksi kertaa viikossa — toimittajat siis lisäsivät taas kirjoitusnopeuttaan. Vuosikymmenen tapaus oli ehdottomasti oman toimitalon valmistuminen Pokentielle vuonna 1984. Ja kun alkuun oli päästy….muuttui lehti kolmesti viikossa ilmestyväksi vuonna 1987. Katseet käännettiin Kesälahden suuntaan vuonna 1988 — ja toimittajat lisäsivät jälleen kirjoitusnopeuttaan!
Aikuisessa iässä
Pesänrakennusvaiheen päätyttyä, 1990-luvulla, 30-vuotiaassa Koti-Karjalassa alkoi laajenemisen jälkeinen seestymisvaihe. Yhteistyötä viriteltiin entisen Karjalan suuntaan Laatokan Seudun nimissä parin vuoden ajan. Lehden omistuksessa vuodesta 1980 ollut kirjapaino sai yksityiset yrittäjät. Tohmajärvellä Koti-Karjalan ilmoitus- ja tilausasioita ryhtyi hoitamaan Tohmajärven Matkapalvelu. Rääkkylässähän Keski-Karjalan Lähi-vakuutuksen toimisto oli ollut palvelupisteenä jo vuodesta 1988. Yhteistyö Sanomalehti Karjalaisen kanssa alkoi vuonna 1992. Koti-Karjalassa ryhdyttiin vastaanottamaan Karjalaiseen tulevia pikkuilmoituksia, kun Karjalaisen oma ilmoituskonttori poistui Kiteen katukuvasta. Pian lehden ilmestyminen muuttui jälleen. Vuonna 1993 päädyttiin jo aiemmin hyväksi havaittuun kahdesti viikossa -meininkiin. Toimittajat, jotka olivat ennen verrytelleet sormiaan aluetoimituksissa, vaelsivat nyt aamuisin käskyn jaolle Kiteelle. Muitakin muutoksen merkkejä leijui ilmassa. Vuonna 1990 ilmestyi konttorin tyttöjen työpöydille oudon näköisiä vempaimia - sanoivat niitä tietokoneiksi. Eikä aikaakaan, kun samannäköiset vempaimet ilmestyivät myös toimittajien pöydille! Toki kirjoituskoneista oli jouduttu luopumaan jo muutamaa vuotta aiemmin näyttöpäätteiden tultua… mutta, että taas uusia härveleitä…
Keski-Karjalan alueella
1990-luvun lopulla toteutui juuri se toimittajan suuri unelma, jota hän ei ollut tiennyt mielessään olevankaan. Työpöydällä nökötti uutuuttaan hohtava pentium… se, joka kiihtyy nopeasti ja näyttää kaikki sateenkaaren värit. Se, jossa on riittävän suuri näyttöruutu ja jolla pääsee surffaamaan - vaikka nettiin, josko siellä nyt mitään kiinnostavaa olisi? Kirjoituskoneiden, veitsien ja saksien aika häilyi vain nostalgisena muistona. Enää ei tarvinnut pelätä virheitä, jos lisäsi kirjoitusnopeutta - niinhän joutui aika usein tekemään - sillä kone, tuo tehokkuuden alkulähde, ilmoitti kirkuvan punaisella viivalla: "Väärin kirjoitit, taas väärin! Korjaatkos itse vai korjaanko minä?" Muutosten virrassa voi myös toimittaja todeta sarkastisesti, että elämä on pelkkää muutosta ja hyvä niin. Luopuessaan jostain vanhasta saa tilalle jotain uutta!
Kotiseutuhengessä
Vuosituhannen vaihduttua on perusteltua todeta, että viidennellä kymmenellä oleva Koti-Karjala edustaa pohjimmiltaan edelleen niitä arvoja ja perinteitä, joiden varaan se vuonna 1960 perustettiin. Omistajatahot ovat pysyneet samoina läpi vuosikymmenten. Lehden pääosakas on Kitee-Seura ry. Muista kotiseutuyhdistyksistä mukana ovat Rääkkylä-Seura ry ja Kesälahti-Seura ry. Yhteiskunnallista väriä hallintoon tuovat Kiteen kaupunki ja Rääkkylän, Kesälahden sekä Tohmajärven kunnat. Julkaisutoiminnan harjoittamisen kulmakivinä ovat kotiseutuharrastuksen herättäminen ja ylläpitäminen sekä Keski-Karjalan alueen sivistyksellisten ja taloudellisten pyrkimyksien tukeminen ja edistäminen. Koti-Karjala tarjoaa työtä ja toimeentuloa 14 keskikarjalaiselle ja tukee työntekijöiden kehittymispyrkimyksiä. Osaava henkilökunta on yrityksen tärkein voimavara!