Suomen luonnon päivää vietettiin elokuun lopussa, mutta luonnosta pääsee täällä Itä-Suomessa nauttimaan aina. Varsinkin näin syksyisin haltioidun miltei joka päivä uudelleen luonnon ihmeistä ja sen antimista.
Ravintomme on peräisin luonnosta, mutta tuotantoketjun alkupää ei ole aina nähtävissä samalla tavalla kuin vaikkapa luonnon marjojen tai sienten kohdalla, jotka ovat vieläpä ilmaisia ja vapaasti poimittavissa. Suuria investointeja niiden talteen saamiseen ei tarvita.
Kaupunkilaistuneen ihmisen maito, liha, leipä ja vihannekset tulevat kaupasta. Se, mistä ne ovat sinne päätyneet, ei edes kaikkia kiinnosta. Tärkeintä on se, että ruokaa saa halvalla.
Alkutuotannossa on pakko käyttää koneita, että ruokaa riittäisi kaikille. Myös rakennuksiin, siemeniin ja lannoitteisiin on investoitava. Energian, sähkön ja polttoaineiden korkea hinta rokottaa karjatilallista tai viljan ja vihannesten viljelijää paljon raskaammin kuin tavan tallaajaa. Päättäjien puheessa kotimaisen tuotannon turvaamista priorisoidaan, mutta miten lienee käytännön tasolla?
Uusia innovaatioita esimerkiksi proteiinien tuottamiseen syntyy koko ajan. Proteiinia valmistetaan jo nappaamalla ilmasta hiilidioksidia ja vettä. Ilmasta kerättyjen kaasujen lisäksi tarvitaan mikrobeja ja ravinneliuosta. Valmistusta voi verrata viinin tekemiseen. Prosessi toimii sähköllä.
Innovaatiot tähtäävät yleensä siihen, että lihan tuotannosta luovuttaisiin. Harvoin puhutaan siitä, että luonnonmukaisessa viljelyssä karjanlanta on hyvä lannoite viherlannoituksen ohella. Niinpä ilahduinkin, kun Ylellä esitetyssä Kerttu ja Markku – Toivoa etsimässä -sarjassa ei ajeta vaan yhtä totuutta, vaan ympäristökysymyksiä tarkastellaan useammasta näkökulmasta.
Vaikka ravintoa otettaisi ilmasta, on ilmakin osa luontoa. Suomessa ja EU:ssa yritämme yksilöinä ja lainsäädännön avulla suojella luontoa ja sen varoja. Maailman päättäjien pitäisikin mahdollisimman nopeasti saada sodat Euroopassa ja Lähi-idässä loppumaan. Sota aiheuttaa suunnatonta inhimillistä kärsimystä ja on myös luonnolle katastrofi.
Samalla kun itse nautin puhtaasta raikkaasta ilmasta ja rauhasta aamulenkilläni, tunnen suurta surua niiden puolesta, jotka eivät niin voi tehdä.
Mirja Hurskainen