Tässä olen kuvattuna ikä- ja koulutoverini Toni Kohosen, pesäpallon lukkarilegendan, kanssa hänen juhlaottelunsa jälkeen Rantakentällä 28.7.2024. Siellähän vastakkain olivat miesten Superpesiksessä Kiteen Pallo ja toinen Kohosen huikean pelaajauran tärkeä seura, Sotkamon Jymy.
Marketta Laitinen
Isäni Veikon siirryttyä saattohoitoon hoivakodissa syyskuun ensimmäisellä viikolla, lomaviikollani, aloin käsitellä asiaa. Koska en flunssan takia päässyt häntä katsomaan, lauloin hänelle näytettäviksi hengelliset laulut videolle. Seuraavalla viikolla töissä yhtenä päivänä minua itketti ja suretti, kun ajattelin, kuinka kauhean elämän, etenkin sen alkutaipaleilla lapsievakkona kovia kokien, hän oli joutunut elämään. Samana iltana oivalsin, että hänellähän oli ollut elämässään kantavia asioita. Oli ollut tärkeitä ihmisiä, jotka olivat tukeneet häntä lapsena ja nuorena miehenä, sekä yhä aikuisuudessa.
Muutimme perheenä Kiteelle ja Keski-Karjalaan muualta ollessani noin 11-vuotias. Siksi olen voinut tarkastella myös ikään kuin ulkopuolisin silmin asioita täällä, toisin kuin ehkä sellainen, joka ja jonka perhe ja suku ovat ”aina” asuneet täällä. Käsitellessäni isäni tilaa huomasin Facebookissa Kiteen Pallon postauksen, jossa kiitettiin ja hyvästeltiin kuluneen kauden lukkari-Lennu. Tuolla videolla on erittäin kaunis, tunteisiin käyvä Tuomas Holopaisen musiikki, urheilufanfaariversio Nightwishin Storytime-kappaleesta, joka nosti välittömästi mieleeni rakkauden kotiseutuuni Kiteeseen. Katsoin tuon hienon, lämminhenkisen videon uudestaan ja uudestaan: urheilutilanteiden selostukset ja ’aina aurinkoisen’ Rantakentän pelitilannenäkymät kesäisessä ilta-auringossa. Samalla totesin, että olen oikeastaan itsekin tämän mainion pesäpallon kasvattajaseuran kasvatti, sainhan toimia lukiolaisena sen markkinointitiimissä kolmen muun luokkakaverini kanssa, vuosina 1992-1994.
Näistä kaikista ajatuksista syntyi kiitoskirjoitus, jonka julkaisin julkisena kiinnitettynä julkaisuna Facebook-profiilissani. Ottakaa kaikki Te ihanat kiteeläiset ja kesälahtelaiset, keskikarjalaiset, tämä kiitos omaksenne! Jotkut Teistä voivat myös erityisesti tunnistaa itsensä ja toisensa henkilöiden kuvauksista. Samalla tämä on myöhäiskeski-ikäisen Kiitos lapsuudesta ja nuoruudesta, jonka me ikäluokkani lapset saimme Kiteellä ja Suomessa elää. Tekstini on siis jatkoa KiPan videon esittelylle, jossa totean edellä mainitusti, kuinka itsekin olin ollut osa seuran tarinaa aikanaan.
***
Kitteellä oli myös kouluissa hienoja, erinomaisia opettajia ja lukiossa erikoistumislinjat. Edistyksellisenä oli tietotekniikkapainotus (sitä ollen koodaamisesta lähtien tarjolla myös yläkoulussa), sekä paikkakunnalle sopien laaja liikunta. Puhumattakaan upeista tovereista, joiden kanssa sai käydä kouluja sekä kavereista ja ystävistä ihanine perheineen. Respect. Iso Kiitos.
Nämä opettajat, eritoten musiikissa ja liikunnassa, veivät oppilaita projekteihin, joissa me saimme loistaa, nauttia, oppia, erehtyä, ja oppia siitä. Oli alakoulussa mm. bändi, oli muotinäytökset lukiossa. Alakoulussani Puhoksessa kaikki oppivat bändisoiton alkeet nuottimerkintöineen, ja yläkoulun ja lukion liikunnanopettaja opetti nyky- ym. tanssilajeja ja veti siitä kerhoa. Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja oli oppikirjantekijä, kirjoittaja, sittemmin kirjailija ja tohtori.
Kuvataide- ja teatterikerhoissa sai lukiolaisena toteuttaa luovuuttaan. Kansalaisopisto opetti ranskaa, missä oli hauskaa. Ompelin nahkatakin ja -kintaat sen kurssilla.
Oli monia kylä- ja taajama-alakouluja, joissa siis niin ikään erittäin hienot opettajat, suuria persoonia, joilla oli omat vahvat osaamisalueensa, joista he eivät säästelleet meille lapsille ja nuorille oppia jakaa; oikeita Kansankynttilöitä, suurella Sydämellä.
Kirjasto toimi niin keskustassa kuin asuintaajamamme koulun yhteydessä. Sieltä saimme me ahmimisikäiset lukea läpi ja lainata vaikka koko kirjaston kirjat, mukaan lukien sarjakuvat. Pienemmät kuuntelivat kaseteista äänikirjoja. Tietysti divari oli käytössä myös, ja kirjakauppa. Urheilukaupoista sai polkupyörää, suksia, tennismailat, ynnä muuta.
Kiitos isäni kotiseutu, jonne hän halusi, ja jossa oli hänelle tutut, rakkaat ja lämpimät ihmiset ja kyläyhteisöt sekä seurakuntasisarukset. Kiitos Kitee, Kesälahti, Keski-Karjala.
Lämmin kiitos erityisesti Kesälahden rakkaat, jo kauemman aikaa sitten edesmenneet isäni isähahmot, jotka säteilitte aurinkoina lämpöä meille ja lisäksemme laajalle ihmisjoukolle siellä monin tavoin. Olkaa siunattuja, Te heidän jälkipolvensa, naapurinsa, kyläläisensä.
Kiitos myös naapurit, ystävät, tuttavat ja kylänmiehet niin kuin sanotaan. Kiitos ensimmäiset työpaikat! Unohtamatta hienoja yrittäjiä ja ammatinharjoittajia, työläisiä ja persoonia, jotka toimitte myös koko yhteisön eteen. Ikuinen muisto. Voikaa hyvin. Menestystä ja siunausta. Hymyillään taas, kun tavataan!
Tampereella syksyllä 2024
Marketta Laitinen o.s. Karppi
hum. kand.
Kipanat Team -sihteeri 1992-94. ’KiPa-sydän’, aina