Lintujen muuton ja pesinnän tarkkailu on monitasoista toimintaa. Ihminen, jonka lintutuntemuksen taso on luokkaa varis, harakka ja pikkulintu, saa lintujen tarkkailusta silmäniloa ja korville nautintoa tietämättä sen enempää, mitä katsoo ja kuulee. Pitkälle edennyt harrastaja toteaa, selvittää ja ylläpitää tilastoja lintujen liikkeistä ja kantojen suuruudesta nauttien laajasti luonnosta. Luontoharrastus eri muodoissaan on saanut pariinsa yhä kasvavan asiasta kiinnostuneitten joukon. Ihmisten kiinnostuksen kasvaessa myös heidän vaatimukset asiallisen infran saamisesta harrastuksen tueksi lisääntyvät.
Kiteellä ja Kesälahdella elinkaarensa päähän ehtineet lintutornit ovat viime vuosina herättäneet kysymyksiä niiden tulevaisuudesta. Kiteenjärven rantamien lintutornien korjaamisesta on vetämässä valtuustoaloitteita. Kesälahdella kokoonnuttiin pari viikkoa sitten porukalla pohtimaan, mitä käyttökiellossa oleville Hunonmäen ja Kuolemanlammen lintutorneille tehtäisiin? Keskustelussa todettiin lintutornit erittäin tarpeellisiksi, mutta tässä kuntatalouden tilanteessa kaupungin mahdollisuudet investoida niiden rakentamiseen ovat heikot.
Suomessa on noin 500 lintutornia, suurin osa niistä on rakennettu 1980- ja 1990-luvuilla. BirdLifen tiedotteista selviää, että monet tornit ja niihin liittyvät rakenteet on päästetty rapistumaan. Aikaisemmin torneja ovat ylläpitäneet esimerkiksi Metsähallitus, ELY-keskukset ja kunnat, mutta nykyään monilla alueilla vastuu on haluttu siirtää jopa paikallisille luonnonsuojelu- ja lintuharrastusjärjestöille. Kesälahdellakin käydyssä keskustelussa tiedusteltiin, josko paikalliset yhdistykset ottaisivat koppia lintutornien kunnostamisesta ja ylläpidosta.
Herää kysymys, kenen tehtävä luontoharrastuksen palvelurakenteiden säilyttämisen on? Olisiko se kuitenkin yhteiskunnan tehtävä? Kyse ei loppujen lopuksi ole isoista investoinneista. Taloudellista rasitetta vähentävät kunnillekin haettavissa olevat avustukset. Yhtenä niistä maan hallituksen Suomi Liikkeelle -ohjelma, jonka tavoitteena on luoda laadukkaita sekä helposti saavutettavia lähivirkistysalueita ja sitä kautta lisätä kansalaisten lähiluonnossa liikkumista.
Viisaasti toimien rakennamme ainutlaatuisiksi luonnehdituille lintualueillemme virkistysmahdollisuuksia alueemme asukkaille ja kaukaakin tuleville luontomatkailijoille. Toimivista luontokohteista on hyötyä niin kansalaisten liikkumisen edistäjinä kuin myös matkailutulojen kautta elinkeinoelämän virkistäjinä.
K.S.