Omaa elämäänsä toisella paikkakunnalla rakentavan lapsen vanhempana tulee pohdittua paljon itsenäisyyden eri muotoja. Äitinä minulla on ollut yksi, melko yksinkertainen tavoite: että lapsestani kasvaisi toiset huomioiva hyvä ihminen, joka tekee rohkeasti omia ratkaisujaan ja kantaa niistä myös vastuun.
Joskus olen kuullut sanottavan, että äitinä on onnistunut silloin, kun alkaa tuntea itsensä tarpeettomaksi. Tunne ei ole mukava, mutta onhan se tavallaan lohdullinen. Ainakin voi kokea kasvattaneensa omilla jaloillaan seisovan, itsenäisen ihmisen.
Tässä maailman ajassa itsenäisyys ja sen merkitys näyttäytyvät nuorten keskusteluissa entistä enemmän. Se, missä asennossa maailmamme nyt on, ohjaa heidän valintojaan tai ainakin nostaa pintaan monenlaisia pohdintoja. Missä tulevaisuudessa on työtä? Mihin on turvallista asettua elämään? Uskaltaako tässä maailmassa haaveilla perheen perustamisesta?
Kasvukeskusten ulkopuolella pohditaan kuumeisesti, millä kuntiin saadaan lisää asukkaita ja veronmaksajia. Niin myös Keski-Karjalassa. Toiveena on, että nuoret, täältä opiskelemaan lähteneet, palaisivat kotikonnuilleen. Tähän asti on voitu luvata rauhallisuutta, tilaa ja turvaa. Onneksi yhä on näin. Silti nuoret pohtivat, haluavatko he tässä ajassa asettua juuri itärajan läheisyyteen. Vaikka kotiseuturakkaus on vahva, se ei riitä, jos tulevaisuus näyttää varmemmalta muualla. Ja vaikka äidinrakkaus on vahvin kaikesta, ei sitä pidä valjastaa vaikuttimeksi itsenäisen nuoren päätöksiin.
Rakkaan kotimaamme itsenäisyyspäivän kynnyksellä toivon luottamusta tulevaan, luottamusta itseen ja luottamusta toisiin ihmisiin. Uskon, että parempaan tulevaan voi luottaa, sillä me itse sen voimme yhteistyöllä rakentaa.
Toivon myös kuuntelemisen taitoa. Erityisesti nyt, yhteiskunnan jakautumisen voimistuessa, tarvitsemme korvia enemmän kuin suuta. Kuulevat korvat on syytä kääntää entistä enemmän lastemme suuntaan, heille tämä maa jää sellaisena kuin sen heille jätämme. Kuuntelemalla voimme oppia hyväksymään nekin asiat ja ilmiöt, joita ei kykene ymmärtämään. Itse en ymmärrä Snapchatiä tai TikTokia, mutta sosiaalisen median vaikutukset tänä päivänä on vain hyväksyttävä.
Suomi on historiassaan monta kertaa todistanut, että yhteistyöllä yhteiseen päämäärään ponnistaen, voi syntyä suuria asioita. Kolmantena toiveena esitänkin, että arvostamme ja vaalimme kansakuntamme yhtenäisyyttä ja maamme itsenäisyyttä. Se ei ole itsestäänselvyys nyt eikä tulevaisuudessa.
Mervi Venäläinen
mervi.venalainen@kotikarjala.fi