Mervi Venäläinen
Poliisi muistuttaa: Pidä omat verkkopankkitunnuksesi ja mobiilivarmenteen tiedot omana tietonasi, älä luovuta niitä toisille. Pankissa olevia rahoja ei myöskään tule siirtää millekään väitetylle turvatilille. Ole myös varovainen ostaessasi tai myydessäsi jotain tavaraa tai ajoneuvoja eri nettialustoilta.
– Kesäkuun aikana on itäsuomalaisilta onnistuttu edelleen huijaamaan erilaisia rahasummia, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista.
Poliisi tähdentää, että viranomaiset, pankit tai operaattorit eivät koskaan kysy asiakkailtaan verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmenteen tietoja tai luottokorttitietoja puhelimessa, sähköpostilla, tekstiviestillä tai keskustelualustoilla.
Leinonen kertoo, että liikkeellä on erilaisia huijauksia, joissa uhrille lähetetään tekstiviesti tai sähköpostia. Viesteissä tai posteissa kerrotaan, että vastaanottajalle on tulossa veronpalautusta tai vastaanottajalla on maksamaton sakko tai saapuva postilähetys tai operaattori on vaihtamassa asiakkaan SIM-korttia. Liikkeellä on myös viestejä, joissa pyydetään päivittämään tietoja Kanta-järjestelmässä tai tekemään turvallisuuspäivityksiä tai asiakastietojen päivitystä pankille. Näissä viesteissä on mukana linkki, jonka kautta asiaa pyydetään hoitamaan.
Myös mobiilivarmenteeseen liittyviä huijauksia on tullut ilmi. Huijausviestissä uhria pyydetään esimerkiksi päivittämään mobiilivarmenteen viestissä olevan linkin kautta. Näin huijarit saavat haltuunsa mobiilivarmenteen tunnusluvun. Leinonen painottaakin, että kuvatun kaltaisissa tilanteissa linkkejä ei pidä avata, vaan viestit tulee poistaa.
Edelleen liikkeellä on myös huijauspuheluita, joiden tarkoituksena on säikäyttää uhri. Järkyttyneelle henkilölle kerrotaan, että hänen nimissään on haettu lainaa tai hänen rahansa ovat muulla tavalla vaarassa. Tämän jälkeen uhrille uskotellaan, että hänen tulee luovuttaa verkkopankkitunnukset pankkivirkailijana tai poliisina esiintyvälle soittajalle. Tuotteita ei kannata maksaa etukäteen, poliisi muistuttaa.
Myös sähköisillä kauppa-alustoilla tehdään jatkuvasti huijauksia mm. myymällä olemattomia tavaroita. Toisaalta myös myyjien kannattaa olla tarkkana ns. kuriirihuijareiden varalta, jotka ovat muka ostamassa myytävää tuotetta ja pyytävät viestissään varmistamaan myydyn tuotteen kuljetuksen. Varmistus tehdään viestissä olevan linkin kautta, ja jälleen rikolliset saavat haltuunsa pankki- tai luottokorttitietoja.
Useita huijauksia
Kesäkuun aikana poliisin tietoon on tullut useita huijauksia. Kuopiolaismies oli saanut puhelun, jossa soittaja esiintyi Osuuspankin edustajana ja kertoi, että miehen rahoja ollaan siirtämässä Puolaan. Miehen olisi soittajan mukaan pitänyt antaa verkkopankkitunnukset, jotta rahat olisi siirretty turvaan. Juttua tutkitaan tärkeänä petoksena.
Joensuulaiselle naiselle oli tullut sähköpostiviesti S-pankin nimissä. Viestissä oli linkki, jonka kautta vastaanottajaa kehotettiin tekemään turvallisuuspäivitys verkkopankkitunnuksilla kirjautumalla. Naisen tililtä olisi viety 800 euroa. Tapausta tutkitaan petoksena. Pieksämäkeläisen miehen tililtä oli samalla tavoin onnistuttu tekemään nostoja 2 000 euron edestä.
Myös MobilePayn nimissä on tullut huijauksia, joissa on kehotettu vahvistamaan tietonsa, mikäli haluaa säilyttää käyttöoikeudet. Vahvistus tuli tehdä linkin kautta. Tällä tavoin kuopiolaismiehen tililtä oli onnistuttu nostamaan 7 200 euroa. Sama mies oli saanut puhelun Osuuspankin sulkupalvelun nimissä. Puhelussa kerrottiin, että miehen tilille oli yritetty kirjautua Saksassa ja rahojen säästymiseksi miehen olisi pitänyt siirtää rahat soittajan antamalle turvatilille. Kyseisellä huijaustavalla juukalaisnainen oli saatu siirtämään rikollisten tilille yli 85 000 euroa. Asiaa tutkitaan törkeänä petoksena. Samankaltaisia tapauksia on poliisin tutkinnassa useita.
Nettikauppahuijauksista esimerkkinä kaksi tapausta, joissa kaksi miestä olivat molemmat ostaneet nettikone.com -sivustolla myynnissä olleen saman kaivinkoneen 5 000 eurolla. Molemmat miehet, toinen Kontiolahdelta ja toinen Rovaniemeltä, olivat maksaneet kaivurin ennakkoon ja sopineet sen noutamisesta Tohmajärveltä. Kumpikaan miehistä ei saanut ostamaansa kaivuria, eikä huijariin enää saanut millään tavoin yhteyttä.
Poliisi ohjeistaa suojautumaan kalasteluhyökkäyksiltä seuraavin tavoin:
– Älä käytä pankkitunnuksiasi tai korttitietojasi teksti- tai sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Lue tarkasti mitä olet varmistamassa pankkitunnuksillasi.
– Pankki, poliisi tai kukaan muukaan laillinen toimija ei soita ja pyydä pankkitunnuksiasi tai pyydä siirtämään varojasi turvatilille.
– Mobiilivarmennehuijauksissa varoitusmerkit ovat samat kuin muissa pankki- ja verkkohuijauksissa eli viestissä pyydetään toimimaan nopeasti ja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä tai linkkejä tai syöttämään PIN-koodi.
– Varoja siirtäessäsi – tee se ilman painostusta tai kiirettä. Ole erityisen varovainen, jos siirto liittyy kryptovaluuttaan tai henkilölle, jota et ole fyysisesti tavannut. Tilin alussa olevat FI kirjaimet tarkoittavat Suomen maatunnusta.
– Jos joudut petoksen uhriksi, ole heti yhteydessä omaan pankkiisi ja kerro tapahtuneesta. Tee tämän jälkeen mahdollisimman nopeasti tapahtuneesta rikosilmoitus poliisille. Mitä nopeammin pankki ja poliisi saavat tapauksesta tiedon, niin sitä parempi mahdollisuus on saada huijattuja rahoja takaisin.